Esiintyjät

Päiväkohtainen ohjelma täältä ->
Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Hanna Engström – Akateeminen ratsastustaide

Olen lisensoitu Bent Branerup valmentaja ja pyöritän Gotlannin ratsastusakatemiaa, jossa koulutamme hevosia ja ihmisiä kansainvälisessä ilmapiirissä. Työntekijät, opettajat ja harjoittelijat tulevat meille ympäri Eurooppaa.

Tavoitteenani on levittää tietotaitoa ja nauttia ratsastustaiteesta. Ratsastusakatemiani tavoitteena on kehittää työtapoja ja oppia kokemuksistamme, säilyttää opetushevosten ja opetuksen korkea taso riippumatta siitä työskentelemmekö piaffin kanssa tai otammeko nuoren hevosen kanssa ensi askeleita ympyrällä.

Olen opiskellut ja käyttänyt akateemista ratsastustaidetta perustyökaluna jo pitkään itseni ja hevosteni kouluttamisesta. Tämän ratsastustyylin perusta on uskomaton tietotaiton vauraus hevosten ja ratsastajien kouluttamisesta ja kumppanuudesta. Joka vuosi elokuussa akateemisen ratsastustaiteen opettajat ja oppilaat kokoontuvat keräämään kokemuksiaan yhteen ja oppimaan toisiltaan.

Gotlannin ratsastusakatemia on minun unelmani ja visioni. Tarkoituksenani on ollut luoda harmooninen opiskeluympäristö. Tapaan oppilaita niin internetin välityksellä kuin kursseilla ympäri Eurooppaa ja kaikki ovat tervetulleita oppimaan kouluhevosillani. Tällä konseptilla pystyn kehittämään ratsastajia kaikilla tasoilla ja ottamaan huomioon hevosikkojen lisäksi myös ratsastajan kehon ja sen koulutuksen.
(Hannan esitys on englanninkielinen.)

Ekeskogs Riding Academy

Anna Kilpeläinen - Klassinen ratsastus
Olen oululainen ratsastuksenohjaaja. Olen työskennellyt hevosten kanssa nyt reilut 25 vuotta, opettajana ratsastuskouluissa, valmentajana ja hevostenkouluttajana, nykyisin myös luennoitsijana. Minulle on aina ollut tärkeää ymmärtää hevosta ja ratsastusta, nähdä selkeitä syitä ja seurauksia ilmiöissä, jotka kaiken toiminnan taustalla vaikuttavat. Vuosien ja kokemuksen myötä hevosen terveys ja hyvinvointi nousee aina vain keskeisempään asemaan toiminnassani. Hyvinvoivan ja motivoituneen hevosen kanssa on saavutettavissa kokemuksia, joiden ansiosta hevosharrastus ja -ammatti on loputtoman antoisa.

Tärkeimmät opettajani ovat eläintenkouluttaja Tuire Kaimio ja kouluratsastusvalmentaja eversti Christian Carde. Heidän johdollaan olen saanut opiskella huikaisevan kauniin kouluratsastuksen ja taitavan eläintenkoulutuksen luomaa äärettömän kiehtovaa yhtälöä. Näiden, ja lukuisien muiden kohtaamieni loistavien hevosammatilaisten tietoa ja taitoa haluan omassa työssäni viedä eteenpäin, jokaisen hevosihmisen avuksi. HETA-tapahtumassa pyrin avaamaan ratsastuksen perusasioita havainnollisella, johdonmukaisella tavalla demoratsukoiden kanssa. Teemoina tulevat olemaan rauhallisuus, aktiivisuus, tahti, tasapaino, kuolaintuntuma, suoruus, joustavuus ja niiden kautta eteneminen kohti kokoamista. Toivon, että osallistujat saisivat näytöksestäni uusia näkökulmia ja työtapoja näiden tärkeiden periaatteiden ymmärtämiseen ja toteuttamiseen erilaisten hevosten kanssa.

Anna Kilpeläinen - Hevoselämää
Facebook - Anna Kilpeläinen Tmi

Nina Lindqvist - Klassinen ratsastus

Pienieleinen energianhallinta tuo hevosesta esiin sen loistokkuuden, minkä se voi hienoimmillaan antaa. Olen 46-vuotias klassisen ratsastuksen opettaja. Aloitin ratsastuksen 7-vuotiaana Takkulan ratsastuskoulussa Lahdessa Ewa Munsterhjelmin opissa. Olen kilpaillut nuorempana koulu- ja estekilpailuissa kansalliselle tasolle asti. Valmistuin ratsastuksen-ohjaajaksi 23 vuotta sitten ja toimin opettajana Korpikylän kartanon ratsastuskoulussa kolme vuotta. Tämän jälkeen muutin hevosteni kanssa maalle, jossa ne ovat asuneet pihatossa viimeiset 20 vuotta.

"Less is More" - Craig Stevens.
Tutustuin vuonna 1999 Craig Stevensiin, jonka ohjauksessa olen siitä lähtien opiskellut klassista ratsastusta. Perusklinikoiden lisäksi olen osallistunut kaikille hänen intenssiivikursseilleen. Niiden aiheina ovat olleet istunta, maastatyöskentely, raippa ja mediterranean horsemanship. Hänen opetuksensa ja tapansa kouluttaa ovat avanneet minulle tietoisuuden ratsastajan apujen keveydestä, apujen oikeasta ajoituksesta, tasapainon tärkeydestä ja hevosen koulutuksen johdonmukaisuudesta. "Simple but not easy."

Pitkäjänteisen ja johdonmukaisen työskentelyn kautta saavutat yhdeksi sulautumisen hetkiä.Kierrän opettamassa kaiken tasoisia ratsastajia pääasiallisesti viikonloppuisin, eri puolilla Suomea. Kotonani pidän intensiivisiä viikonloppukursseja ja koulutan oppilaitteni hevosia.

nina.lindqvist(a)suomi24.fi, puh.0400-847841

Minna Lindström - Positiivinen vahvistaminen ratsukoulutuksessa

Olen harrastanut hevosia aina. Päivittäin hevoset ovat kuuluneet elämääni siitä lähtien, kun 80-luvulla ravihevosia hoitaessani ymmärsin, että haluan tehdä tätä isona. Sittemmin matka ja toiveet eivät ole juurikaan muuttuneet, mutta työkalut ja tavoitteet kylläkin. 

Koulutan hevosia ja valmennan ratsastajia puskista GP:n asti. Ensisijaisena tavoitteenani on tehdä kaikesta oppimisesta helppoa ja hauskaa niin hevoselle kuin ratsastajallekin. Perinteisemmän negatiivisen vahvisteen (eli paineen käyttämisen ja poistamisen) lisäksi käytän positiivista vahvistetta - käytännössä ruokapalkintoa. Erityisesti silloin, kun hevosen halutaan tekevän vaativia liikkeitä tai liikeketjuja, on positiivisen vahvisteen lisäämisellä suuri merkitys hevosen motivoimisessa. 
 
Tarkoitukseni on esitellä HETAssa käsitystäni tuntumasta/kontaktista, sen vaikutuksesta hevoseen ja ratsastajan apujen käyttöön ja mikäli hevonen/hevoset sallivat, tarjota paloja siitä, miten vaikeitakin liikkeitä voidaan päästä helposti vahvistamaan ja saada sitä kautta niiden esiintymistiheys lisääntymään. 
 
Säännöllisiin valmennettaviini kuuluvat mm. paralympiaratsastaja Jaana Kivimäki ja GP-ratsastaja Linda Ikonen.

Tunne Hevonen -blogi

Annika Schulman - Ratsastajan kehonhallinta
Ratsastajan kehonhallinta on suuri intohimoni! Hevosen ja ihmisen yhteistyö rakentuu kehonkielelle ja kun ratsastaja istuu hevosen selkään hänen kehonkielensä kutsutaan istunnaksi. Kehonkielen tarkka ja tehokas käyttö vaatii hyvän kehonhallinnan.

Koulutukseltani olen ratsastuksenopettaja, ratsastuksen ammattivalmentaja, kolmostason Centered Riding ohjaaja sekä Somatic pilatesohjaaja ja Somatic personal trainer. Sana somatic viittaa somaattiseen harjoitteluun, mikä tarkoittaa tarkkaa tapaa harjoitella liikettä ja liikekokonaisuuksia vahvan läsnäolon, oman tuntemuksen ja hallinnan avulla. Se vaatii ohjaajalta hyvää oman kehon tuntemusta, jotta oman kokemuksen ja tiedon voi välittää ohjattaville.

Olen toiminut hevosalan yrittäjänä 20 vuotta. Toimintaani on kuulunut hevosten kouluttaminen ja ratsastajien valmentaminen koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä luonnollisen hevostaidon ja ratsastajan istunta- ja kehonhallintakurssien pitäminen. Tällä hetkellä minulla on 10 hevosen pihattotalli Inkoossa, jossa asuvat omien hevosteni lisäksi oppilaideni hevosia sekä koulutettavia hevosia. Tallin yhteydessä minulla on pilatesstudio, jossa pidän somatic pilates ja stretching viikkotunteja sekä otan vastaan yksityisasiakkaita. Tarjoan myös hevosalan täydennyskoulutusta tavoitteena lisätä ymmärrystä ja osaamista hevosenpidon kokonaisvaltaisuudesta.

SITS – Schulman Interactive Training System
Facebook – SITS

Hans Sidbäck - Työajo
Hans ”Hasse” Sidbäck on tehnyt omilla hevosillaan töitä yli 30 vuotta, niin tukinajoa metsästä, peltotöitä kuin juhla- ja turistiajoakin. Työn ohessa hän on myös kilpaillut mm. metsä- ja valjakkoajossa.

Vuosien aikana Hasse on kehittänyt oman tapansa työskennellä hevosten kanssa. Menetelmä sopii kaikille hevosille rodusta, iästä ja käyttötarkoituksesta riippumatta. Se perustuu ihmisen ja hevosen väliseen täydelliseen luottamukseen. Pohja tälle luodaan käsittelemällä hevosta yksilönä ottaen huomioon sen älykkyys, herkkyys ja tunteet. Käsittelyn ja koulutuksen ohjenuorana on, että hevonen pidetään rauhallisena ja sitä palkitaan pienistä edistysaskeleista, jolloin se pystyy tietoisesti ymmärtämään mitä siltä pyydetään, ilman pelkoa liian suurista vaatimuksista. Ihmiseen ja tehtävään luottavaisesti suhtautuva hevonen tekee työssään parhaansa. Myös monet jännitys- ja stressivaivat vältetään oikealla käsittelyllä.

Hevosajon ja ajohevosten koulutuksen lisäksi Hasse on erikoistunut orien, varsojen ja nuorten sekä ongelmahevosten koulutukseen ja tunnettu niin Ruotsissa kuin kansainvälisestikin hyvästä hevosmiestaidostaan. Niinpä hänellä on kotonaan lähes aina koulutuksessa myös muiden hevosia. Kaikki eivät suinkaan ole työ- tai valjakkohevosia, vaan mukaan mahtuu niin ratsuja kuin ravureitakin. (Hans Sidbäck puhuu suomea.)

Sidbäcks körhästar

Marko Suhonen - Ratsastusjousiammunta

Olen mies, joka on totaalisesti hurahtanut perinteisen jousiammunnan ja ratsastusjousiammunnan pariin. Aloitin vaistojousilla ammuskelun noin 10 vuotta sitten ja vuonna 2009 ratsastusjousiammunnan. Olin haaveillut ratsastamisesta jo pienestä pojasta saakka ja se oli menoa, kun tarjoutui mahdollisuus hommata kimppahevonen.

Koska huomasin, ettei maassamme ollut juuri muita ratsastusjousiammunnan harrastajia eikä kukaan ollut edes kuullutkaan moisesta lajista, otin tavoitteekseni tuoda tämän hienon harrastuksen Suomeen. Vuonna 2010 perustin muutaman ystävän ja perheenjäsenen kanssa yhdistyksen, Suomen Ratsastusjousiampujain Liitto ry:n. SRJL:n puheenjohtajana ja kouluttajana olen toiminut liiton perustamisesta lähtien. Olen käynyt esittelemässä lajia erilaisissa tapahtumissa ja mainostanut toimintaa parhaani mukaan myös mediassa. Tällä hetkellä meillä on jäseniä n. 70 ja yksi jäsenseurakin, joten katson, että tavoitteeni on toteutunut.

Vuonna 2014 päätin muutaman ystävän kannustamana perustaa rakkaan harrastukseni ympärille toiminimen (Trophybow Tmi) ja ryhtyä kouluttamaan sivutoimenani niin ihmisiä kuin hevosia lajin pariin. Hevosen koulutuksessa käytän yksinkertaisia ja pehmeitä metodeja, jotka pohjautuvat hevosen omaan laumakäyttäytymiseen ja kommunikointiin. Koska olen ollut aina kiinnostunut Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista ja arvostanut heidän elämänkatsomustaan, olen ottanut paljon vaikutteita siltä suunnalta. Koulutuksen täytyy tapahtua hevosen ehdoilla ilman turhaa voimankäyttöä ja apuvälineitä. On tärkeää, että osaa elää "hetkessä", tässä ja nyt.

Facebook - TrophybowTmi
YouTube - Trophybow1
SRJL ry

Minna Tallberg - Positiivinen vahvistaminen hevosen lastauskoulutuksessa

Olen seurannut hevosmaailmaa 70-luvulta alkaen, ensin ratsastuskoulun oppilaana, sitten kilpahevosten hoitajana ja hevosvalokuvaajana. 2000-luvun alussa sain oppia, miten hevosiakin voi kouluttaa mahdollisimman tehokkaasti, käyttäen oppimisteoriaa ja palkitsemista käytännön hevoskokemuksen lisäksi. Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suoritin vuonna 2010 ja tänään pidän hevostenkoulutuskursseja ja luentoja sekä yksityistunteja ympäri Suomen. Varsojen alkukoulutus ja aikuisten hevosten maastakäsin jumppaaminen on lempiaiheitani, mutta päätin pitää vuonna 2015 teemavuoden aiheena hevosten lastaus ja kuljettaminen.

Hevosten lastausongelmat ovat todella yleisiä ja niiden ratkominen jatkuva osa työtäni. Jokaisen kannattaa harjoitella lastaamista hevosensa kanssa vaikkei ongelmaa olisikaan ja hyvin opetettu lastaustaito parantaa hevosen suoritusta kilpailuissa ja valmennuksissa. Hevoselle ei ole sama, millä tavalla lastausopetus tehdään: rento hevonen, joka menee kyytiin mielellään on aina turvallisin ja pysyy hyvin lastautuvana. Olen todella iloinen siitä, miten positiivisesti hevosenomistajat ja hevosharrastajat ovat suhtautuneet tähän hieman toisenlaiseen tapaan kouluttaa hevosia ja parantamaan ihmisen ja hevosen luottamusta toisiinsa.

Hevoskursseja ja koulutusta
Facebook - Hevoskurssit Minna Tallberg

Kalev Tyllinen - Hevosagility
Aikuisiällä alkanut hevosharrastus sai 18 vuotta sitten lisää vauhtia oivalluksesta yhdistää koirien agility idea hevosharrastukseen. Tuloksena oli erikoinen haaste – esteradalla vastakkain vapaa kytkemätön hevonen ja jalkautunut ohjaaja.
Harrastuksestani julkaisin vuonna 2009 kirjan ”Hevosagility”.

YouTube kanava – The Koikkaloikka >